Betalen voor opzeggen donatie? Trap er niet in!

Is opzeggen van een donateurschap gratis?


Ja, een donateurschap kan altijd gratis opgezegd worden bij het goede doel waaraan je doneert. Sommige goede doelen bieden een opzegprocedure aan op hun website, terwijl andere goede doelen je vragen om contact op te nemen met hun klantenservice of een opzegformulier in te vullen en terug te sturen. Het is belangrijk om te weten dat je nooit hoeft te betalen voor het opzeggen van een vast donateurschap bij een goed doel.


Ieder goed doel hoort je gratis te helpen en ondersteunen bij het opzeggen van jouw vaste donatie.


Kun jij niet gratis opzeggen bij een goed doel of maken ze het je lastig?

Maak hiervan melding bij Stichting Donateursbelangen en we zullen je begeleiden bij het opzeggen. Je moet wel eerst aantonen dat je de procedure op de website van het goede doel gevolgd hebt en aantonen dat het goede doel niet reageert of niet uitvoert wat jij als donateur aangeeft.


Opzeggen moet makkelijk en snel kunnen

Goede doelen behoren donateurs het makkelijk te maken een vast donateurschap via een doorlopende machtiging simpel op te laten zeggen. In de praktijk blijkt dit bij niet alle goede doelen even makkelijk. Moet jij bellen of een uitgebreid formulier invullen maak dan gebruik van onderstaande 100% gratis en privacyvriendelijke opzegservice.

Betaalde "Opzegservice" - NIET DOEN!

Er zijn bedrijven die zich voordoen als opzegdiensten voor donateurs, maar in feite alleen geïnteresseerd zijn in het verdienen van geld aan deze dienst. Deze bedrijven kunnen mensen misleiden door te suggereren dat het opzeggen van een vast donateurschap moeilijk of tijdrovend is, en aanbieden om het opzeggen te regelen voor een vergoeding. Het is belangrijk om te weten dat jij deze diensten niet nodig hebt en dat jij altijd zelf jouw vast donateurschap kunt opzeggen bij het goede doel waarvoor je doneert, zonder daarvoor te hoeven betalen. Als je twijfelt over hoe je jouw vast donateurschap kunt opzeggen, kun je altijd contact opnemen met het goede doel om te vragen hoe je dit het beste kunt doen.


Het lijkt zo handig: één partij die voor jou het opzeggen van een vast donateurschap bij 1 of meerdere goede doelen regelt.


Maar waarom zou je betalen voor iets dat makkelijk gratis kan?

Stel je bent vaste donateur bij een goed doel en je wil jouw donatie opzeggen? waar ­begin je dan? De meeste mensen pakken de computer of smartphone en voeren als zoekopdracht [donatie opzeggen] in.


De 1e resultaten die een zoekmachine zoals Google laat zien zijn betaalde advertenties. Sluwe partijen kopen die advertentieruimte in ­zodat ze als eerste in beeld komen. Ze bieden bijvoorbeeld donateurs aan een vast donateurschap op te zeggen.


Inmiddels zijn er tientallen van zulke partijen actief met uiteenlopende namen, zoals Xpendy.nl, Opzeggen.nl, 123opzeggen.nl, Sepastop.nl, Mijnopzeggingen.nl, Abonnementopzeggen.nl, Dyme.app etc.


Al deze partijen bieden een min of meer vergelijkbare service: het opzeggen van een vast donateurschap.


Echter geldt dat te vaak deze partijen onterecht de suggestie wekken dat je de opzegging bij de instantie zelf en direct regelt. Dit is niet het geval! Op Opzeggen.nl staat bijvoorbeeld: ‘Zoek de naam van het bedrijf en kom direct op de opzegpagina. Deze opzeg websites hebben een gratis opzegbrief klaar om in te vullen. Je hoeft alleen jouw persoonlijke gegevens toe te voegen en de verzendmethode te kiezen. Echter dan komt de aap uit de mouw en geldt dat je moet betalen om een vast donateurschap op te kunnen zeggen.


Betalen om op te zeggen is NIET noodzakelijk. Bij dit soort websites geldt vaak dat je een bedrag moet betalen wat vergelijkbaar is met aangetekend een brief versturen. Wat deze partijen niet vertellen is dat ze opzeggingen opsparen per partij en in 1x doorsturen zodat ze zelf maar 1x de kosten hebben maar donateurs dus individueel laten betalen per opzeggingsbrief.

Zelf gratis opzeggen!

Wil jij een vast donateurschap opzeggen?

Klik dan NIET op de eerste betaalde resultaten die een zoekmachine zoals Google je laat zien.


Stichting Donateursbelangen geeft het volgende advies:


  • Ga naar de website van het goede doel.
  • Zoek dus naar de naam van het goede doel en zorg dat je op de officiële website van het goede doel zelf zit.
  • Zoek naar en gebruik de opzegpagina.
  • Als deze er niet is geef aan Stichting Donateursbelangen door welk goed doel geen opzegpagina heeft. Wij zullen deze goede doelen vragen alsnog een opzegpagina toe te voegen aan de website.
  • Vul het opzegformulier in. Klaar!
  • Mocht er niet zo'n formulier zijn mail of bel met de organisatie waar jij een vast donateurschap hebt en zeg het donateurschap alsnog op.


Worden er kosten in rekening gebracht?

Dan weet je dat jij met een tussenpartij te maken hebt. Dat kan handig lijken, maar weet dat ­opzeggen altijd gratis kan en direct bij een goed doel te regelen is.


Per ongeluk voor een opzegservice gekozen?

Neem je iets af via een website, dan heb je meestal bedenktijd. Dat ­betekent dat je binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden de overeenkomst kunt annuleren. Een beroep doen op deze bedenktijd geeft vaak het minste ‘gedoe’.


Meld goede doelen die je niet goed helpen bij opzeggen

Waarom zou je betalen voor iets dat dus makkelijk gratis kan? Ieder goed doel moet je ondersteunen bij het opzeggen van jouw vaste donatie.


Helpt een goed doel jou niet bij opzeggen?

Maak hiervan melding bij Stichting Donateursbelangen en we zullen je begeleiden bij het opzeggen. Je moet wel eerst aantonen dat je de procedure op de website van het goede doel gevolgd hebt en aantonen dat het goede doel niet reageert of niet uitvoert wat jij als donateur aangeeft.