Dossier: opzeggen donateurschap

Wat is de kwestie?


Goede doelen behoren donateurs het makkelijk te maken een vast donateurschap via een doorlopende machtiging simpel op te laten zeggen. In de praktijk blijkt dit bij niet alle goede doelen even makkelijk. 

Een voorbeeld


Een goed doel laat je als vaste donateur jouw vaste donateurschap via een doorlopende machtiging alleen telefonisch opzeggen op bepaalde werkdagen tussen bepaalde tijdstippen. Veel donateurs zullen dan aan het werk zijn en niet de mogelijkheid hebben zelf de donatie op te zeggen.

Urgentie


Onderzoek van de consumentenbond laat zien dat opzeggen van een vast donateurschap nog steeds niet bij alle goede doelen makkelijk kan.

Onderbouwing


Goede doelen behoren wat Stichting Donateursbelangen betreft het gemakkelijk te maken een vast donateurschap op te zeggen. Het liefst binnen 3 kliks vanuit de navigatie op de website van het desbetreffende goede doel. Dus niet alleen telefonisch maar simpel via een donatieformulier of [mijn donateur] omgeving.

Opzeggen donateurschap in het nieuws

 • 2022-07-30 Nu.nl
 • Waarom lidmaatschappen en abonnementen online opzeggen soms zo moeilijk is
 • 2022-04-26 Consumentenbond
 • Online abonnement opzeggen nog te vaak te moeilijk


Voorbeelden hoe opzeggen "werkt" bij loterijen


 • 2022-08-17 Radar
 • Postcode Loterij zet je klem tijdens het opzeggen


De oplossing


Non-profitorganisaties moeten het simpel maken voor donateurs een vast donateurschap via een doorlopende machtiging op te zeggen. Dit kan simpel door het volgende aan donateurs aan te bieden:


 • Binnen 3 kliks vanuit de navigatie op de website bij een opzegpagina uitkomen met uitleg hoe een vast donateurschap op te zeggen.
 • Opzeggen vast donateurschap mogelijk maken via:
 • een opzegformulier
 • [mijn donateur] omgeving
 • telefonisch
 • e-mail
 • etc.


Alleen kunnen opzeggen via telefoon moet echt tot het verleden gaan behoren.


Daarnaast geldt dat het net zo makkelijk moet zijn een vast donateurschap op te zeggen als het aangaan van een vast donateurschap wat vaak wel super simpel kan.

Opzeggen kan altijd gratis!


Betaal niet voor het opzeggen van een vast donateurschap. Stichting Donateursbelangen heeft een aparte pagina op de website staan waarin uitgelegd wordt dat er betaalde opzegservice partijen zijn die je als donateur laten betalen om een vast donateurschap op te zeggen. Trap hier niet in! Opzeggen kan altijd gratis direct bij het goede doel. Meer uitleg hierover staat op deze pagina.

Vaste donatie via doorlopende machtiging (incasso) zelf stopzetten, intrekken of storneren?


Als u doneert via een eenmalige of doorlopende SEPA machtiging dan kunt u deze zelf intrekken via uw bankomgeving.


Voor vaste donateurs geldt dat het slim is om eerst simpel op te zeggen bij het goede doel. Zoek op de website naar de optie opzeggen en volg de instructies. Echter geldt dat sommige goede doelen je vaste donateurschap alleen telefonisch laten opzeggen en niet via e-mail, een opzegformulier of anders. Wil je niet bellen als donateur met een goed doel om op te zeggen trek de donatie dan gewoon zelf in.


Gebruikt u een bank waarbij het NIET mogelijk is een incasso terug te draaien dan geldt dat u de bank meestal kunt bellen om de incasso van de machtiging terug te laten draaien en de machtiging op te zeggen. Lukt ook dat niet dan geldt dat u een INTREKKEN MACHTIGING - RODE KAART kunt gebruiken en opsturen naar de desbetreffende non-profit. 


Het is altijd verstandig een kopie van het intrekken van de machtiging in en voor uw eigen administratie te bewaren en de incasseerder te vragen om een bevestiging dat uw machtiging is ingetrokken.

Word gratis lid

Ben jij donateur van een goed doel? Word gratis lid van de online donateursbelangen community en wij behartigen jouw donateursbelangen. Wij houden je via e-mail op de hoogte wat we allemaal doen en leggen uit hoe ook jij actief mee kunt doen in de online donateursbelangen community.

Bedankt voor jouw inschrijving als lid van de online donateursbelangen community