Donateurs aan het woord

Wat vinden donateurs belangrijk?

Op deze pagina laten we donateurs of fondsenwervers die voor goede doelen gewerkt hebben aan het woord met betrekking hoe zij kijken naar de goede doelen sector en wat zij belangrijk vinden en delen we tweets hoe donateurs naar donateurgerichte fondsenwerving kijken. LET OP! Hier wordt dus niet altijd de mening van Stichting Donateursbelangen gedeeld!

Ik geef geregeld aan goede doelen mits collectanten aan de deur staan met een fysieke collectebus (QR-code is ook prima) voor een voor mij bekend goed doel. Als er geen fysieke collectebus is, doe ik nergens aan mee. Collectanten zijn dus welkom aan mijn deur. Ben ik thuis en heb ik contant geld, dan heb je geluk. Zo niet, heb je pech. Ik vind het belangrijk dat ik contant geld mag geven al vind ik het gebruik van QR-codes ook acceptabel. Ik weet dat er maar zo'n 25 goede doelen landelijk langs de deur mogen komen. Ik heb zelf gecollecteerd voor KWF. Sindsdien ben ik mij bewust van collecteweken. Ik heb er geen probleem mee dat hier gemeenschapsgeld voor gebruikt wordt waarbij gemeenten bijdragen aan het collecterooster. Ik vind het wel belangrijk en logisch dat lokale en regionale goede doelen vrij moeten zijn om te collecteren voor het goede doel in de regio waar ze een bijdrage leveren. Daarom is het ook goed dat bepaalde gemeentes het collecteren vrij van vergunningsplicht hebben gemaakt. Ik vind het belangrijk dat er anoniem en contact geld gegeven kan worden. Contant geld heeft mijn voorkeur. Doneren via QR-code is op het randje. De bank hoeft niet te zien hoe belangrijk (of onbelangrijk) ik diverse goede doelen vind, dat is mijn eigen keuze. Ik vind het daarnaast belangrijk dat ik mijn privacy data kan inzien, beheren en indien gewenst kan verwijderen. Mijn data, mijn keuze. Allianties hebben geen plaats voor mij bij goede doelen. We proberen allemaal de wereld een stukje beter te maken. Maar een ieder heeft het recht om zelf de keuze te maken wat hij of zij belangrijk vind. Daar moet niet achter de schermen mee gesjoemeld worden. KWF krijgt altijd een goede donatie waarvan ik hoop dat minstens 80% daadwerkelijk gebruikt wordt voor onderzoek/behandelingen, etc. De meeste andere goede doelen deren mij niet zo en krijgen uit gewoonte of ‘respect’ een euro of twee.

Ik vind het fijn als er meer openheid komt over de bestedingen van goede doelen. Hoeveel procent van mijn gedoneerde geld gaat nu op aan kosten, hoeveel gaat er echt naar hulp etc. Anoniem & eenmalig geven vind ik een erg belangrijke optie om te hebben als donateur. Op die manier voorkom je terugbel acties vanuit het goede doel of spam mails waarom ik niet gevraagd heb tijdens het doneren. . Contactvoorkeuren zou handig zijn, al kan dat volgens mij meestal al. Ik heb bijna nooit contant geld in huis, dus die optie is voor mij niet belangrijk bij deur-aan-deur collecteren. . Persoonlijk geef ik iedere maand een vast bedrag aan cordaid (al jaren) en af en toe doe ik mee met bijvoorbeeld een online actie door iemand te sponsoren. Laatst ook via picnic (online supermarkt) voedselpakketten kunnen kopen voor de voedselbank, gewoon als optie tussen mijn normale bestelling. Dat vond ik een erg mooie en fijne optie om te doen.