Betaalvormen en toegang tot banken

Ambitie 8: Alle betaalvormen en toegang tot banken


Het is in het belang van de donateur dat er geld gedoneerd kan worden via alle mogelijke betaalvormen waaronder paypal, contant geld, creditcard en cryptocurrencies en waarbij er sprake is van consumentenbescherming.

Consumentenbescherming bij betalen


iDeal lijkt het ideale betaalmiddel in Nederland. Eenvoudig, veilig en snel betalingen doen. Echter wat veel mensen en dus donateurs niet weten is dat een iDeal betaling onomkeerbaar is en je dus bij een iDeal betaling geen consumentenbescherming geniet.


Daarnaast geldt dat iDeal een echt Nederlandse betaalvorm is die in de rest van de wereld nietszeggend is. Banken in Nederland proberen hiermee hun markt binnen Nederland te beschermen door alleen deze betaalvorm als de belangrijkste betaalvorm in Nederland te presenteren en hanteren. Goede doelen doen er goed aan om ook overige betaalvormen aan te bieden waarbij er wel consumentenbescherming mogelijk is waarbij gedacht kan worden aan CreditCard en PayPal en waarbij er anoniem gedoneerd kan worden via onder andere cryptocurrencies en contant geld.

Toegang tot banken voor goede doelen


Wie in Nederland een nieuw goed doel start loopt al snel tegen het feit aan dat even een bankrekeningnummer openen bij een bank niet meer eenvoudig is.


Stichting Donateursbelangen vindt het belangrijk dat dit makkelijk is en blijft en zal contact zoeken met het bankwezen en de betaalwereld in Nederland om banken te wijzen op hun dienstverlening waarbij banken niet van het slechte uitgaan en non-profits bij voorbaat geen IBAN-rekeningnummer willen verstrekken of sterker transacties niet willen uitvoeren. Daarnaast mogen banken ook geen organisaties categorisch uitsluiten die via cryptocurrencies geld ontvangen of overmaken.

Het uitvoeren van transacties door banken


Wie in Nederland een goed doel heeft kan problemen ervaren bij het ontvangen of overboeken van transacties. Simon Lelieveldt, Partin en Bert Slagter hebben daar onderstaande tweets over geschreven die aangeven wat er speelt en dat banken hierin een rol spelen waarbij je grote vraagtekens kunt zetten. Open de tweet van Simon Lelieveldt is ons advies en lees wat er allemaal speelt.

Loading...